Teoria – Kremacja zwierząt

Kremacja zwierząt

Ponieważ urządzenia do spopielania zwłok zwierząt podlegają określonym, jasno sformułowanym przepisom, dlatego w każdym montowanym w Polsce piecu, spaliny z kremacji, przed wydostaniem się do atmosfery są poddawane procesowi dopalenia w specjalnej, dodatkowej komorze pieca.

Ponieważ urządzenia do spopielania zwłok zwierząt podlegają określonym, jasno sformułowanym przepisom, dlatego w każdym montowanym w Polsce piecu, spaliny z kremacji, przed wydostaniem się do atmosfery są poddawane procesowi dopalenia w specjalnej, dodatkowej komorze pieca.

Dzięki temu zabiegowi, wszystkie związki organiczne i nieorganiczne, które mogą pojawiać się w spalinach i które mogłyby spowodować powstanie wyczuwalnego zapachu są dopalane w osobnej komorze gdzie następuje ich rozkład do dwutlenku węgla i pary wodnej.

Utrzymywana w tej komorze temperatura wynosząca co najmniej 850 stopni C. gwarantuje praktycznie całkowite dopalanie się wszystkich zanieczyszczeń odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach. Do podtrzymania tak wysokiej temperatury wykorzystywane są z reguły palniki zasilane olejem opałowym lub gazem.

Zgodnie  obowiązującymi przepisami, każdy piec musi być wyposażony w taki układ oczyszczania spalin.

Dodatkowo, przepisy precyzyjnie określają wielkość tej komory dopalania i warunek dotyczący czasu przebywania spalin w odpowiedniej  temperaturze. Zgodnie z przepisami czas ten wynosi 2 sekundy.

Przepisy nakazują również, aby system sterowania piecem umożliwiał operatorowi na rozpoczęcie kremacji dopiero po uzyskania w komorze dopalania minimalnej temperatury tj. 850 stopni C. W przeciwnym przypadku kremacja zwierzęcia nie będzie możliwa – system sterowania pieca nie pozwoli na włączenie palników w komorze kremacyjnej.

Dodatkowo, nadzór weterynaryjny może żądać od właściciela krematorium zapisów z rejestracji parametrów każdej wykonanej kremacji, w tym zarejestrowanych odczytów temperatury procesu.

Pojawiające się informacje o wydobywającym się czarnym dymie z komina krematorium często spowodowane są zbyt niską temperaturą w komorze dopalania spalin lub ponadnormatywnym obciążeniem pieca. Przeładowanie pieca powoduje, że powstający podczas spalania strumień spalin jest zbyt duży i czas dopalania spalin staje się zbyt krótki i proces dopalania jest niewystarczający.

Każde z oferowanych przez nas urządzeń wyposażone jest w komorę dopalania spalin. Wielkość tej komory jest ściśle dopasowana do ilość spalin, które mogą powstać w trakcie spalania szczątków zwierząt w komorze spalania nawet podczas pracy z maksymalną wydajnością. Objętość komory dopalania za każdym razem jest sprawdzana przez odpowiednie służby podczas kontroli krematorium.

Jako nieliczni wyposażamy nasze piece w dodatkowy układ powietrza dodatkowego, który radykalnie skraca czas kremacji i bezpośrednio wpływa na czystość spalin.

Dodatkowo, w naszych rozwiązaniach obliczenia dotyczące objętości komory dopalania oraz czasy przepływu cząstek spalin, wspomagane są najnowocześniejszymi narzędziami do projektowania i modelowania przepływów. Patrz rysunek poniżej.

DO UZUPEŁNIENIA SCENARIUSZ KREMACJI

KRMEMACJA ZBIOROWA

STECHIOMETRIA

POPIÓŁ

ZDJĘCIA SCHEMATY POPIÓŁ